Gulasz z kaszą gryczaną to smak mojego dzieciństwa. Mięsny sos robi się bardzo łatwo

Dodano:
Kasza z gulaszem Źródło: Shutterstock / PawelKacperek
To jeden z tych obiadów, które były moimi ulubionymi w dzieciństwie: kasza gryczana, mięsny sos i ogórki kiszone. Takie mięso do kaszy, miękkie i aromatyczne, robi się bardzo łatwo.

Gulasz z kaszą gryczaną to danie, o które często prosiłam mamę lub babcię. Pyszny sos z miękkimi kawałkami mięsa, zajadał ze smakiem każdy. Przepis jest prosty, a jeśli nagotujesz więcej (tak zawsze robiła moja babcia), masz obiad na dwa dni lub możesz część zamrozić na później.

Jak zrobić gulasz wołowy do kaszy gryczanej?

Dziś sprawa jest prosta, bo w większości marketów bez problemu kupisz mięso wołowe opisane jako gulaszowe. Zwykle jest już pokrojone w kawałki, ale tu moja uwaga: często to bardzo duże kawałki, dlatego lepiej przed smażeniem dodatkowo je pokroić w mniejszą kostkę.

Od razu też napiszę, że do przepisu możesz wykorzystać również wieprzowinę. Może to być gulaszowe wieprzowe (moja mama podobnie szykuje gulasz robiony z pokrojonej w kostkę karkówki).

Przy tym daniu potrzeba nieco cierpliwości, ponieważ mięso potrzebuje czasu, aby było idealnie miękkie. Dlatego na duszenie i gotowanie należy przeznaczyć ok. półtorej godziny. Ważne jest, aby w tym czasie zaglądać do garnka i podlewać mięso wodą, aby się nie przypaliło. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością.

Przepis: Gulasz wołowy

Pomysł na obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mięsa wołowego gulaszowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie gulaszuMięso pokrój w kostkę i wrzuć do rondla na rozgrzany olej (ilość tłuszczy powinna być niewielka). Pokrój marchewkę oraz cebulę i dodaj do mięsa. Smaż, aż ebula się zeszkli. Zmniejsz ogień i dodaj masło. Smaż minutę, dolej szklankę wody, dorzuc ziele angielskie, liście laurowe, ząbki czosnku i gotuj pod przykryciem ok. półtorej godziny, co jakiś czas, w razie potrzeby uzupełniając wodę.
  2. Doprawianie gulaszuPod koniec gotowania gulasz dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Jak podawać gulasz wołowy?

U mnie to zawsze klasyk, czyli gulasz z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko i obowiązkowo ogórkiem kiszonym. Nie znam lepszego zestawienia, ale oczywiście to rzecz gustu. Gulasz można podać także z innymi kaszami (np. pęczakiem), ale też z ziemniakami, kluskami czy ryżem.

Do takiego obiadu można też zaserwować ulubione surówki, np. kapusty kiszonej, ale też kapusty słodkiej, z marchewki czy selera. Dobrze będzie tu pasowała klasyczna mizeria albo pomidory ze śmietaną i cebulą.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...